miercuri, 25 martie 2009

Haita, familia si rottweilerul

Se stie ca rottweilerul este un caine cu o personalitate foarte puternica , increzator , caine care are tendinte de dominare daca nu este o persona care sa se impuna in fata lui ca si stapan, ca si alpha dog.

Multe persone se planga ca nu pot sa mai stea in pat sau pe canapea pentru ca rottweilerul lor vine si se aseaza in acel loc si apoi ii maraie daca se apropie si ei. Sau sunt cazuri in care s-au apropiat de puiul de rottweiler in timp ce manca si acesta si-a aratat coltii si a marait. Aceste obiceiuri sunt pur si simplu modul de a arata cine este seful in haita, cine este alpha dog, iar daca va regasiti in una din faptele scrise mai sus atunci rottweilerul dumeneavoastra incearca sa sau chiar a devenit cainele dominant astfel incat el a ajuns sa nu mai primeasca ordine de la cei din familie ci sa dea el ordine.

Pentru a vorbi de exercitii de supunere si dominare trebuie sa intelegem in primul rand modul de organizare al unei haite. Intr-o haita totul merge sub forma ierarhica si multa lume nu intelege asta, crezand ca atunci cand apare un pui de rottweiler in familie el devine un membru cu drepturi egale la fel ca si ceilalti. Total gresit, puiul nu vede egalitate intre membri familiei si incerca sa devina el cainele dominant daca nu isi asuma nimeni acest rol. Pentru rottweiler familia inseamna haita lui, haita care trebuie sa aiba o ierarhie foarte bine stabilita.

Intr-o haita alpha dog sau cainele dominant este stapanul suprem, cainele care obtine intotdeauna ceea ce este mai bun= cel mai bun loc, cea mai buna mancare, cele mai bune jucarii. De asemenea cainele dominant este primul care le face pe toate...el mananca primul, el pleaca primul , el primeste primul atentie si toti ceilalti caini din haita trebuie sa respecte dorintele cainelui dominant. Daca cineva nesocoteste una din dorintele cainelui alpha acesta va fi corectat printr-o maraitura sau chiar si o muscatura pentru a i se arata locul sau in haita.

Familia in care ajunge puiul de rottweiler este haita sa.Multi caini isi asuma de la inceputul convietuirii alaturi de oameni roluri inferioare in ierarhia haitei, astfel incat ei fac tot ce li se spune si nu incearca sa devina caini dominanti. Alti rottweileri au in sange dorinta de a domina si de a fi alpha dog si astfel incerca tot timpul sa il incerce pe stapan. O a treia categorie de caini sun cei care pornesc de la nivele inferioare din haita si in timp tot urca si pot crea probleme intr-o familie care nu este pregatita pentru un asemenea caine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu