miercuri, 25 martie 2009

Tehnici subordonare caine dominant

Cainele ne urmareste mereu. El citeste limbajul corpului si isi da seama daca este nesigur pe calitatea de lider al haitei, daca iti este frica, daca nu este in masura sa conduci si atunci isi asuma el rolul de lider, de caine dominant.

Ce inseamna sa fi lider?

A fi lider inseamna de fapt o atitudine. A fi caine dominant inseamna a fi autoritar, inteligent, demn. Pentru a incepe sa deveniti lider si a subordona rottweilerul dumneavoastra incepeti cu urmatoarele exercitii :stati in picioare cu umerii trasi spre spate. Incercati sa adoptati o pozitie de lider. Folositi o voce adanca si ferma. Nu rugati rottweilerul sa faca ceva, ordonati ce sa faca. Tineti minte ca dumneavoastra ca si lider aveti dreptul sa creati reguli si sa dati comenzi ,iar cainele stie asta.

Pentru anumiti caini o simpla schimbare de atitudine este destul pentru a intelege cine este liderul. Pentru alti caini care sunt caini dominanti sau au urcat in ierarhie poate sa fie mai greu si sa fie nevoie de mai multa munca.Un caine dominant stie intotdeauna ca va poate invinge intr-o lupta psihica, asa ca nu are nici un rost sa ii raspundeti la agresivitate tot cu violenta.Pana cand nu aveti un rol bine stabilit de lider sa il loviti pe rottweilerul dumneavoastra, sa il intoarceti pe spate si sa il tineti acolo nu va da rezultate, putand duce chiar la muscaturi. Trebuie sa va folositi creierul pentru a aduce cainele din pozitia de caine dominant pe ultima treapta din ierarhia familiei, dar este nevoie ca toata familia sa respecte anumite reguli si sa nu se abata de la ele.

Comenzi de baza in subordonarea unui caine dominat

In primul rand rottweilerul dumneavoastra trebuie sa invete sa fie din nou caine. Dupa ce s-a nascut mama sa l-a invatat ierarhia si cum sa asculte ordine si aceste treburi trebuie sa si le aduca aminte. Un caine dominat cere macare, cere sa fie mangaiat, sa fie dus afara.El trebuie insa invatat ca trebuie sa faca ceva in schimb pentru a primi aceste lucruri, ca nimic nu este pe gratis.La inceput va fi un pic de soc in sistemul sau insa in timp se va acomoda si va incerca sa va intre in gratii. La inceput daca nu o stie , invatati rottweilerul comanda sezi. Daca o face laudati-l cu "Bravo" si o mica recompensa. Nu insistati foarte mult cu laudele , o lauda cu o voce blanda si vesela este mai mult decat necesar. De fiecare data cand cainele doreste sa manance, sa iasa afara, sa se joace, puneti-l sa faca "comanda sezi" si apoi recompensati-l cu mancarea, iesitul afara etc. Daca cainele nu vrea sa faca o comanda pur si simplu plecati de langa el si ignorati-l, astfel el va invata ca daca nu face comanda nu primeste recompensa. Daca nu intelege comanda lucrati cu el pana cand o face cum trebuie, insa daca refuza sa o faca ignorati-l si nu ii dati absolut nici o recompensa.

Folosirea mancarii in subordonare

Punet-il in comanda sezi de fiecare data cand ii dati o masa, in fata usii atunci cand vreti sa iesiti afara, atunci cand vreti sa il mangaiati. Daca pana acum obisnuiati sa ii lasati mancare la dispozitie toata ziua incetati acest lucru. Stabiliti un orar fix si clar de mese pentru rottweiler in functie de varsta pe care o are ( de la 5- 2 mese pe zi). Inainte de masa dati comanda. Daca nu vrea sa o execute nu ii dati mancarea si intoarceti-va dupa cateva minute si dati din nou comanda. Nu repetati o comanda de mai multe ori , pentru ca el daca o cunoaste a auzit foarte bine ce ati cerut de la el. Dati comanda pe o voce ferma.

Daca cainele respecta numai anumiti membri ai familiei, lasati pe cei nerespectati sa ii dea mancare si sa ii aduca jucarii de acum inainte. Aratati-le cum se dau comenzile, tonul folosit, cum sa il ignore atunci cand nu face o comanda. Este foarte important ca toata familia sa respecte programul de dresaj si de modificare a temperamentului cainelul dominant. Rottweilerii sunt foarte smecheri si inteligenti. Daca nu pot domina o anumita persoana , cauta si isi indrepta atentie spre alta pe care o domina si continua cu aceleasi comportamente. Tineti minte el trebuie sa fie la baza ierarhiei. Fiti de fiecare data cu un pas inaintea cainelui si anticipati cee ce vrea si ce reactii va urma sa aiba pentru a putea sa le corectati. Daca are tendinta sa fuga pe usa atunci cand o deschideti puneti o lesa . Intotdeuna liderul iasa sau intra primul pe o usa. Daca atunci cand sunteti afara si il strigati nu vine tineti-l in lesa pana il invatati pentru ca puteti sa il controlati mult mai bine.

Jocul si rasplata pentru un caine dominat

Cainele dominant este invatat ca intotdeauna sa fie in mijlocul atentiei si sa fie inconjurat de toti ceilalti. Intr-o haita cainii de rang inferiori mangaie , il ating si se guduresc pe langa cainele dominant tot timpul. Aceste lucruri sunt semne de respect si subordonare.Din acest moment pana cand se stabileste o noua ierarhie opriti toate mangaierile pe care rottweilerul le primeste.Atunci cand are nevoie de atentie, puneti-l in "sezi" vorbiti cu el cateva cuvinte, mangaiati-l de 2 ori si gata, lasati-l in pace, faceti ce faceati inainte si ignorati-l. Daca insista spuneti pe un ton ferm "NU" si ignorati-l in continuare. Mangaiati-l atunci cand vreti nu cand are el chef si cand o cere. De asemenea cand faceti asta nu va puneti in genunchi sau pe sol la nivelul lui pentru ca si asta este un semn de subordonare. Mangaiati-l, rasplatiti-l pe rottweilerul dumneavoastra de pe o pozitie mai inalta decat a lui.

Incetati orice joc cu cainele in care acesta isi foloseste dintii ..cum ar fi luptele la sol, sa trageti fiecare de un capat de sfoara, pentru ca deja cainele este mai puternic si este antrenat practic sa isi foloseasca si mai mult dintii. Incurajati jocuri ca si adusul unei mingi sau cu frisbee, sau sa va jucati "de-ascunselea", jocuri care cladesc relati dintre voi . Insa de fiecare data sa fiti cel care porneste si termina un joc. Anticipati cand rottweilerul incepe sa se plictiseasca si opriti jocul inainte sa o faca el. Incercati de asemenea sa pastrati mingea sau jucaria cu care s-a jucat pentru ca un lider intotdeauna castiga orice joc in care s-a jucat.

Cainele dumneavoastra nu are voie sa doarma in dormitor si in nici un caz in pat. Un caine dominant considera ca este indreptatit sa doarma in pat pentru ca va este egal , daca nu chiar superior.Pana nu este stabilita ierarhia nu il mai lasati in dormitor daca el este deja invatat sa doarma in pat. La fel nu il lasati sa doarma nici in alta parte, pe canapele sau fotolii. Daca nu va asculta si nu puteti sa il faceti sa se dea jos pur si simplu nu ii mai lasati acces in camera respectiva.

Tineti minte daca sunteti slabi un caine dominat va incerca sa isi asume pozitia de lider al haitei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu