miercuri, 25 martie 2009

Caini dominanti

Repet : familia reprezinta haita pentru un rottweiler. In anumite familii asumarea rolului de caine dominant, de lider de catre rottweiler este incurajat de catre membri familiei fara ca macar acestia sa isi dea seama. Ei il trateaza pe puiul de rottweilar ca fiind un membru cu drepturi egale cu ceillati si nicidecum ca avand un rol inferior in haita. Familia incurajeaza de asemenea unele obiceiuri ale cainelui lasandu-l sa doarma in pat sau pe canapea. Caini sunt lasati sa scape nepedepsiti atunci cand fac ceva gresit, dar un asemenea comportament in natura il are doar alpha dog-ul, cainele dominant caruia i se permite orice.

Nu trebuie sa ne lasam intimidati de dragalasenia unui caine sau de marimea acestuia, pentru ca asa cum il crestem pe puiul de rottweiler asa o sa il avem si cand este un adult de 60kg care incerca sa se urce peste noi in pat sau ne da jos de pe canapea. Cu cat cainele este mai mic cu atat exista tendina de a fi strans mai mult in brate, de a fi mangait si de a i se permite foarte multe, lucruri care nu fac altceva decat sa il faca pe rottweilerul nostru sa se simta mai important.

Un caine dominant pare un extraordinar caine de companie. Este foarte iubitor , se comporta foarte bine cu copiii, este foarte inteligent ( se spune ca un caine dominant o inteligenta de obicei peste media rasei). Totul pare sa fie intr-o buna armonie pana cand cineva ii incalca teritoriul sau il pune sa faca ceva ce el nu vrea...si atunci apar necazurile, maraiturile, amenintarile cu dinti la vedere si chiar si muscaturi.

Intr-o haita adevarata cainele dominant face ce vrea el. Nimeni nu ii da ordine sau ii spune ce sa faca.Nimeni din haita nu are curajul sa il provoace sau sa ii incalce teritoriul. Daca insa un alt caine din haita face gresala sa incerce sa ii ia din mancare cainelui dominant sau sa se puna in locul preferat al acestuia va fi imediat pedepsit cu maraituri sau muscaturi.Aceste lucruri sunt instincte naturale intalnite la toate rasele de caini , nu numai la rottweiler, dar intr-o famile aceste comportamente sunt periculoase mai ales cand avem de-a face cu un caine ca rottweilerul cu o muscatura foarte puternica si o forta extraordinara.

Cainii vor si au nevoie sa fie condusi, sa existe un caine dominant. Ei au nevoie sa stie ca exista un caine dominant care sa ii conduca si sa le dea ordine. Multi caini nici macar nu doresc sa devina caini dominanti si lasa pe om ca acesta sa isi asume rolul de dominant, insa daca nimeni dintr-o familie nu isi va asuma acest rol atunci cu siguranta rottweilerul si-l va asuma. Si cainii dominanti sunt diferiti , adica pot sa fie ingaduitori sau pot as fie foarte agresivi si sa tina haita strans sub comanda sa.

Rottweilerul nu trebuie sa fie caine dominant intr-o familie. El nu trebuie sa aiba nici macar un rol intermediar peste cativa membri ai familiei. El trebuie sa fie la baza ierarhiei. Daca aveti un caine dominant sau un pui de rottweiler cu tendinte de a deveni un caine dominant el trebuie sa fie supus la anumite reguli si exercitii de subordonare si supunere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu