miercuri, 18 august 2010

Rottweiler in apartament

Am intalnit foarte des intrebarea"Rottweilerul este caine de apartament?" asa ca o sa vorbesc un pic despre situatia in care se afla viitori posesori ai acestei rase de caini ...daca este potrivit sa creasca un rottweiler in apartament si la ce trebuie sa se astepte odata cu trecerea timpului.
Rottweilerul la fel ca orice rasa de caini a pornit ca un caine de aparare , solid , plin de curaj . Logic odata cu trecerea timpului si evolutia omenirii s-a adaptat alaturi de oameni la traiul in civilizatie.

Ce inseamna un rottweiler in apartament? Ei bine in momentul in care va hotarati sa aduceti un pui in apartament trebuie sa luati in considerare in primul rand locul in care acest caine va sta , va dormi si va manca . Nu va ganditi ca este doar un pui micut care se pierde printre picioarele dumneavoastra , el va creste ( destul de repede) si o sa va treziti cu o namila de 50 de kg care zburda prin casa. Deci este foarte important sa stabiliti un loc al lui ( este foarte important acest loc si in cazul unei pedepse cand este trimis la locul lui).

In primele luni de viata ale puiului alaturi de dumneavoastra in apartament o sa aveti pe langa satisfactia dragalaseniei lui si probleme cu facutul nevoilor, el fiind foarte mic nu se poate abtine si nici nu puteti sa il scoateti afara pentru ca nu are schema de vaccinare completa . De aceea este important sa fiti cat mai atenti cu el dupa ce se trezeste , dupa ce manaca , dupa ce se joaca si sa il luati imediat si sa il duceti la locul stabilit unde sa isi faca nevoile ( puteti folosi in locul special amenajat pentru facutul nevoilor covorase absorbante sau chiar ziare). Un semn de urmarit atunci cand vrea sa isi faca nevoile este mirositul insistent pe jos . Dupa varsta de 3 luni cand puteti sa il scoateti afara ( schema de vaccinare fiind completa) incidentele din casa se vor reduce , puiul invatand sa isi faca nevoile afara. Este indicat sa nu lasati puiul sa coboare si sa urce singur scarile pana la varsta de 5-6 luni , pentru ca el este in crestere si pot aparea solicitari asupra articulatiilor , destul de moi inca , ceea ce poate duce la displazie, deci dus in brate cat de mult de se poate pe scari .

Din momentul in care ati adus puiul de rottweiler acasa stabiliti regulile la care acesta trebuie sa se supuna ( nu conteaza ca este mic , el trebuie sa stie din prima clipa regulile casei si aceste se vor pastra si atunci cand el este adult). Astfel el trebuie sa stie locurile in care are voie ( multe persoane nu accepta intratul cainelui in bucatarie , el trebuie sa se opreasca in usa ; urcatul pe fotolii si canapele ( nu este indicat sa il lasati pentru ca va treziti dupa un an cu un caine adult care incerca sa isi faca loc langa dumneavoastra pe canapea , plus ca este bine sa stabiliti reguli de subordonare ). Trebuie sa stabiliti de asemenea spatiul pe care cainele il are la dispozitie atunci cand nu sunteti acasa - poate sa fie liber prin toata casa, poate sa fie inchis intr-o camera sau poate sa fie inchis chiar intr-o cusca de apartament.

Pui fiind rottweilerul are tendinta de a prinde , trage , rupe jucarii , papuci , cabluri , mobila . De aceea este foarte important sa petreceti timp cu puiul dumneavoastra si sa il educati sa il invatati ce are voi sa roada ( jucarii ) si ce este interzis.

Odata cu trecerea timpului si formarea lui ca si adult este important sa va faceti timp pentru iesire la plimbari si joaca cu rottweilerul "din dotare". Este indicat cel putin 2 iesiri pe zi , una dimineata si una seara.

Ca o concluzie pot spune ca unui rottweiler ii place la mult in natura , insa se acomodeaza foarte bine si la traiul in apartament . Da este adevarat , cresterea unui rottweiler ( sau orice alt caine) in apartament implica mult mai multa bataie de cap decat cresterea unui caine la curte , insa cine isi doreste un astfel de caine si traieste la apartament merita sa traiasca alaturi de rottweiler , oriunde ar sta si o sa vedeti ce caine minunat si ascultator este , un adevarat membru al familiei. Are insa nevoie de dumneavoastra pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu