marți, 17 februarie 2009

Parvoviroza canina

Am vorbit de probleme la catei, diaree , intr-un post acum cateva zile. Azi o sa vorbesc despre boli intalnite la catei, boli care sunt destul de frecvente si foarte periculoase pentru prietenii nostri.

Parvoviroza canina sau gastroenterita hemoragica

Parvoviroza canina este o boala foarte periculoasa care se manifesta in special la puii de catel (rottweilerul este o rasa care se imbolnaveste foarte repede de parvoviroza) ducand foarte repede si in multe cazuri la moarte. Parvoviroza a aparut in anii 1977-1979 extinzandu-se rapid in toata lumea, cei mai afectati de aceasta boala fiin puii de catel cu varste intre 6 saptamani si 6 luni.

Sursele de infectare cu parvoviroza le reprezinta animalele bolnave care elimina virusul prin fecale sau prin voma. La femelele gestante virusul trece prin placenta ducand si la infestarea puilor. Infectarea se face in special pe cale orala si mai putin pe cale nazala. Virusul parvovirozei este un virus foarte rezistent putand rezista in mediul extern pana la 6 luni putand fi astfel purtat pe obiecte de imbracaminte de la mare distanta si infectand puii chiar daca acestia nu au intrat in contact direct cu focarul de infectie.

Incubatia la virusul parvovirozei este de 7-14 zile. Căţeii sunt trişti, abătuţi, prezintă vomă, inapetenţă, depresie , enoftalmie, iar după 12-24 ore de la apariţia semnelor clinice, apare diareea. Materiile fecale sunt gleroase, apoase, ca un terci, cu miros pătrunzător, eventual dulceag, apoi devin muco-sangvinolente . Animalele bolnave cu forme mai lente sunt deshidratate şi prezintă sete exagerată iar către exitus voma este incoercibilă. Temperatura se menţine normală sau variază în limite apropiate de normal. În faza de debut a bolii leucocitele scad foarte mult (100 leucocite/mm3) constatându-se o leucopenie severă, apoi progresiv formula leucocitară şi numărul de leucocite se normalizează. Moartea prin colaps la căţeii foarte mici şi diareea hemoragică gravă la cei de peste 8 săptămâni, sunt elemente foarte importante în diagnostic. În practică, de cele mai multe ori aceste aspecte sunt suficiente pentru a institui tratamentul animalelor bolnave. În laborator se face examen prin imunelectronomicroscopie (IEM) pe probe de fecale şi intestin subţire şi se încearcă izolarea virusului pe diverse culturi celulare primare şi secundare de rinichi de câine sau pisică, pulmonare de pisică şi nurcă, fetale, de splină bovină

În primele două zile de la apariţia semnelor clinice, prognosticul este rezervat. Apoi, pe măsură ce trece timpul, în cazul în care intervenţia medicamentoasă şi tratamentul au fost corect şi în timp aplicate, prognosticul poate fi favorabil.

Pentru a preveni parvoviroza canina e vor respecta condiţiile generale de prevenire a bolilor infecţioase, cu accent deosebit pe dezinfecţie, ţinând seama de faptul că virusul este foarte rezistent la condiţiile de mediu. Se va evita contactul dintre câini sănătoşi şi alţii, a căror stare de sănătate şi status imun nu sunt cunoscute. La aceste măsuri se adaugă cele imunoprofilactice, folosind vaccinuri vii monovalente sau polivalente, când se urmăreşte prevenirea şi a altor boli frecvent întâlnite la câine. În focar animalele bolnave se izolează şi se supun tratamentului iar cele clinic sănătoase se vaccinează sau se revaccinează. Tratamentul trebuie instituit rapid. Prin tratament se urmăreşte combaterea şi prevenirea deshidratării, evitarea eforturilor de a voma, reducerea şi sistarea diareei, susţinerea cordului şi prevenirea unor complicaţii cardiace şi pulmonare, oprirea eventualelor hemoragii ale mucoasei intestinale, protecţia mucoasei intestinale şi a ficatului şi creşterea aportului de vitamine şi minerale cu rol în creşterea rezistenţei faţă de prezenţa virusului şi faţă de alte infecţii secundare

5 comentarii:

  1. am un pui de rottweiler de 2 saptamani pe care il hranesc cu biberonul, si incerc pe cat pozibil sa nu ii dau de mancare atat cat ar vrea el si cat cere. ce ar trebui sa evit in cresterea lui din punct de vedere al alimentatiei ca sa evit aparitia parvovirozei? ar trebui preparat laptele intr-un mod special ca sa evit probleme de orice fel?

    RăspundețiȘtergere
  2. laptele de vaca nu se aseamana cu cel al unei catele atunci cand alapteaza. parvoviroza nu apare asa de la lapte , trebuie evitat iesitul afara si contactul cu alti caini sau excremente de caini pana cand nu este terminata schema de vaccinare

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am avut 5 pui rara nu conteaza ca pe mama am adoptat-o de pe etradadar unul a murit ieri si altul este amgit rau de tot cu un ochi aratand de paraca are conjunctivita (posibil mort la citire)dar ma dem de ceilalti 3 (mentionez ca 2 sunt fff jucausi cu mine iar al 3 lea s-a cam ferit de mine da acum exploreaza vioi toata curea mea) ar putea fi parvoviroza cauza mortii celor 2 (din nou mentionez ca cateaua este vaccinata ccea ce nu cred ca ar fi laptele ei de vina

    RăspundețiȘtergere
  4. AM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU, va rog! Am un Rottweiler in varsta de 5 ani, de o vreme se tot scarpina si are o evidenta stare de disconfort. E posibil sa fie din cauza alimentatiei? Il hranim o data pe zi cu un castron de crontanele Darling, paine 50 g, si un castron de supa de legume cu orez si evident apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e exclus sa fie de la alimentatie dar ar putea fi si de la purici. Saliva puricilor da uneori reactii alergice asa ca ar fi bine sa fie sa-l deparazitezi extern si apoi sa-i schimbi mancarea cu ceva de calitate mai buna decat darling.

      Ștergere