marți, 20 ianuarie 2009

Un copil atacat de rottweiler la Cluj

De multe ori vedem la televizor stiri de genul " o bestie a atacat un copil", sau " un caine agresiv a muscat de nenumarate ori un copil". Asemenea stiri sunt adevarate, insa se trag de multe ori concluzii false . Zilele trecute am auzit la radio o stire in care se spunea ca un rottweiler a muscat foarte grav un copil de 3 ani. Copilul respectiv chiar s-a jucat mai repede cu rottweilerul , stapanul cainelui asigurand ca acesta nu musca. Dupa ceva timp copilul a revenit la rottweiler si a fost muscat.

Inainte de discuta despre acest caz trebuie sa luam in considerare faptul ca rottweilerul este un caine puternic , cu una dintre cele mai puternice muscaturi dintre rasele de caini (daca nu chiar cea mai puternica), este un caine de paza si protectie, caine la care gasim si o anumita doza de agresivitate.

Gresala pentru acest caz eu zic ca apartine stapanului. Oricat de bine ti-ai cunoaste cainele ( si aici nu vorbesc doar de rottweiler, ci de orice rasa de caini) pot aparea situatii imprevizibile, situatii pe care cainele le considera amenintari (chiar daca este vorba doar de o gesticulare mai energica a mainii) si atunci este posibil sa declanseze un atac. Rottweilerul trebuia sa poarte lesa si botnita ....nu trebuia sa fie lasat liber.

Atunci cand doriti sa achizitionati un rottweiler (sau orice rasa de caini) informati-va foarte bine despre temperamentul si potentialul rasei respective. Cumparati doar de la canise si nu de la orice negustor din targ, pentru ca un pui de la o canisa vine cu pedigree , se poate astfel urmari linia genetica a cainelui, iar in cazul rottweilerului se face o selectie foarte buna a parintilor care au drept de monta pentru a transmite un bagaj genetic cat mai bun puiului si un temperament potrivit. Puiul trebuie socializat cat mai bine atat la grupa canina cat si cu oamenii (copii, batrani) pentru ca el sa inteleaga mediul in care traieste si atunci cand este la maturitatea sa nu considere anumite gesturi sau evenimente ca fiind amenintari.

Un pui metis ( dintre un rottweiler si o alta rasa) poate distruge temperamentul initial al rasei si pot astfel sa apara probleme de comportament.De aceea inca odata spun cumparati caini cu pedigree. In lumea numarul 1 la muscaturi il detine rasa cooker. Pe primele locuri sunt caini de talie mica, insa o muscatura a unui asemenea caine mic este trecuta cu vederea pe cand o muscatura a unui caini mare lasa urme.

Rottweilerul este un caine foarte fidel si afectiv , dar trebuie depus efort pentru asta, trebuie dresat si trebuie eliminate cat mai devreme anumite porniri nepotrivite. In SUA , rottweilerul a ajuns a doua rasa ca numar de exemplare considerate animale de companie . Daca cumparati un rottweiler / caine ocupati-va de el, nu il lasati de capul lui si astfel puteti evita astfel de cazuri. Nu uitati ca un pui de rottweiler chiar daca este mic si dragalas ajunge la maturitate la 50-70 de kg.

2 comentarii:

  1. Stimate domn/doamna dati-mi voie sa va scriu urmatoarele randuri referitor la copilul muscat de caine:
    1. Copilul nu s-a jucat cu cainele respectiv s-a dat jos din masina cu mama lui, cand cainele a ajuns si i-a mirosit pe amandoi. Stapanul cainelui a zis sa stea linistiti ptr ca nu e periculos.
    2. CAinele a plecat de langa ei, copilul nu a atins nici un fir de par cainelui, nu a strigat nu i-a spus decat " pa catelule' cand acesta a plecat, nici nu se poate pune problema ca s-a jucat cu acesta.
    3. Copilul s-a indreptat impreuna cu mama lui spre scara blocului cand din spate cainele a atacat smulgandu-l din mana mamei.
    Deci nu va mai dati cu parerea cand de fapt nu stiti ce s-a intamplat cu adevarat.
    VINA NU ESTE A CAINELUI CI A STAPANULUI INCONSTIENT

    Semnat,
    mama copilului

    RăspundețiȘtergere
  2. inainte de a posta cu acest ton acid puteati sa cititi in intregime articolul si sa vedeti exec ce am scris: vina apartine stapanului .

    RăspundețiȘtergere