miercuri, 2 februarie 2011

Problema rottweiler 5 ani

Zilele trecute am primit urmatorul email:

Buna ziua ,

Va scriu aceste email deoarece am vazut ultimul post pe blog "
Intrebari despre rottweiler". O sa explic pe scurt problema :am
adoptat un rottweiler mascul adult de ~ 4,5 ani acum 2 luni( a fost
gasit in parc legat cu lesa de un copac de catre o cunostinta);
cainele era si pot spune si acum ca este sociabil.a avut probleme de
sanatate cand a ajuns la noi(voma ,diaree) am fost cu el la veterinar
si am reusit sa rezolvam problema de sanatate ; luna trecuta a racit
inainte cu o saptamana de craciun iarasi la veterinar , antibiotic a
trecut..din decembrie l-am bagat in casa ca sa nu mai raceasca (am
uitat sa mentionez ca stam la curte si i-am facut cusca izolata cu
polistiren); sensibilitatea la raceala cred ca o are pt ca a fost
crescut in apartament.pana in Craciun nu a fost nici o problema de
agresivitate din partea lui indiferent cine ne calca pragul casei;
prima problema a fost cu 3 zile inainte de craciun cand a muscat-o pe
soacra mea de mana cand au venit la noi : are probleme locomotorii si
are un baston , am presupus ca bastonul a fost cauza ;( are un semn pe
bot si cred ca a fost lovit de vechiul stapan si din acest motiv am
presupus ca are ceva cu bastonu) ; a doua problema a fost la inceputul
lunii cand a luat-o pe sotia mea de picior ;asta se intampla in camera
in care-l tinem in casa si sotia mea se impiedecase si statea jos si
i-am dat o mana de ajutor si atunci a incercat sa muste pt ca a fost
de fapt o zgarietura ; a treia problema a fost ieri cand sotia a mers
la el in camera sa-l mangaie ;el era pe canapea si sotia aplecata si
a muscat-o de mana in vreo 4 locuri brusc, nu f adanci dar a fost
muscatura .

Ne-am decis sa renuntam la el si nu stim care ar fi cea mai buna
solutie unde sa-l dam ; ne-ati fi de mare ajutor daca ne-ati putea
ajuta .

Va multumesc



Raspuns:

Rottweilerul este cunoscut ca fiind un caine care are un singur stapan , stapan pe care se spune ca nu il uita niciodata . Chiar daca el va fi despartit de stapanul sau, chiar daca altcineva se va ocupa de el cu toata dragostea si atentia din lume , el va avea un loc special in inima pentru stapanul sau.

Acum revenind la problema dumneavoastra. Luand acest rottweiler abandonat de pe strazi, tratandu-l, oferindu-i un camin , este un lucru extraordinar si de apreciat din partea dumeanvoastra . Este clar ca cei care au avut acest caine pana acum nu s-au ocupat de el asa cum trebuie si in momentul in care s-au saturat de el , l-au abandonat . Dumneavoastra nu stiti cum a fost crescut acest caine, in ce mediu , la ce probeleme a fost supus, daca a fost batut sau maltratat. Toate aceste lucruri si-au pus amprenta pe acest rottweiler matur, i-au influentat cresterea si i-au format personalitatea.

Un rottweiler la varsta de 5 ani , este un rottweiler puternic, matur, copt cum s-ar spune. El are anumite tabieturi si comportamente adancite in personalitatea sa , obiceiuri pe care si le-a format de-a lungul vietii. "Atacurile " pe care le-a facut el asupra soacrei si a sotiei sunt niste avertizari , niste muscaturi pentru a arata ca i-a fost incalcat teritoriul ( este posibil ca in mediul in care a trait sa se fi luptat pentru un rol in cadrul haitei, sa fi fost batut, sa fi fost un caine dominant)- cititi va rog si despre caini dominanti . Va dati seama ca daca ar fi fost un atac adevarat s-ar fi lasat cu urmari mult mai grave. Totusi aceste muscaturi nu trebuiau sa existe.

Atacul asupra soacrei - se poate sa aveti dreptate si sa fi reactionat atunci cand a vazut bata si a facut o asociere cu bataile pe care le-a luat in trecut.

Atacul asupra sotiei - in momentul in care sotia dumeanvoastra s-a lasat asupra lui , acesta este un semn de dominare , iar el a ripostat , muscand rapid si scurt pentru a arata ca ii este invadat teritoriul .

Sfatul meu referitor la acest rottweiler este : - coportati-va normal cu el , dar porniti un program de obisnuire cu anumite reguli pe care le aveti si vreti sa le impuneti la dumneavoastra in casa . Din acest moment dumneavoastra si restul familiei sunteti sefii , iar el este pe ultimul loc in ierarhia haitei . Incepeti sa il socializati cat mai mult posibil si urmati reactiile pe care le are cu anumite obiecte , oameni, animale ( astfel puteti sa preveniti si sa gasiti anumite probleme de comportament pe care acest rottweiler le are ). Nu fortati cainele sa faca anumite treburi , obisnuiti-l trepatat cu lucrurile , cu stimulii . Nu ii mai acordati, in timpul acestui program de obisnuinta, foarte multe mangaieri sau recompense ( acestea trebuie sa vina doar daca a facut ceva bine , daca a ascultat o comanda). Toata lumea din familie trebuie sa se comporte la fel . Incercati sa il obisnuiti cu o botnita la inceput , atunci cand lucrati cu el si incercati sa ii gasiti probleme de comportament , astfel incat puteti sa evitati anumite incidente . Incepeti programele de dresaj si predresaj de la inceput , ca si cand ar fi un pui proaspat adus in casa ( le gasiti aici pe site - sfaturi de dresaj)- fara mancare intre mese, intotdeauna va manca /va primi mancare dupa ce dumneavoastra ati mancat , fara mangaieri, el iasa/intra intotdeauna dupa dumeanvoastra intr-o incapere, nu stati niciodata la acelasi nivel cu el ( intotdeauna sa fiti mai sus), formati anumite reguli si depreinderi .

Vreau sa ma intelegeti ca aceste sfaturi vi le-am dat de la distanta, doar prin prisma celor pe care mi le-ati scris in email, sunt sfaturi generale intr-o relatie cu un caine matur . Trebuie sa intelegeti ca orice caine poate fi integrat intr-o familie daca este inteles . Puteti apela la un dresor din zona dumeanvoastra care poate vedea cainele , poate sa isi dea seama mult mai bine de eventualele probele de comportamente pe care le are acest rottweiler. Pana in momentul in care problemele sunt rezolvate incercati sa le evitati , sau sa il obinuiti treptat cu ele , fara sa il fortati.

Este normal si va inteleg ca aceste atacuri v-au speriat si doriti sa renuntati la el . Este pacat ca un caine a ajuns in acesta situatie datorita cresterii pe care a avut-o in primii ani de viata . Nu stiu unde sa va indrum daca totusi sunteti hotarati sa porniti pe acest drum , ce va pot spune este numai sa cautati cea mai buna solutie pentru acest catel .. cineva dispus sa il preia ,cineva care are un loc de pazit , .. un adapost de caini ... Sper ca v-am ajutat cat am putut si pentru orice alte probleme si sfaturi va stau la dispozitie.