luni, 23 noiembrie 2009

Cum sa periem un Rottweiler

Multa lume are probleme cu periatul rottweilerului. Am tot intalnit intrebari de genul: Cum sa il fac pe cainele meu sa stea la periat? Cum sa-mi invat cainele cu periatul?
Pana de curand nu am avut aceasta problema insa , uite ca am patit-o si eu. Am sfatuit pe toata lumea sa invete rottweilerul cu periatul de mic , din momentul in care este un pui si astfel in timp el va accepta acest lucru, i se parea ca un mod normal si va simti o apropiere fata de stapan.

In ultimul timp am fost foarte ocupat si am cam neglijat periatul cainelui meu. Am ajuns astfel in situatia sa vad ca vreau sa il periez si el sa nu stea, sa se miste in toate partile, sa incerce sa plece sau sa muste peria, asa ca am inceput sa il invat din nou sa accepte periatul si sa ii placa. Cum am facut asta ? Forte simplu . Cu mult calm, recompense si vorbe placute. Cainele nu trebuie stresat atunci cand este periat , trebuie sa ii faca placere si sa accepte stapanul.

Modalitatea prin care am reusit sa il fac sa reaccepte periatul este urmatorul: intr-o prima faza am pus rottweilerul in pozitia culcat dandu-i o recompensa. Am luat peria si l-am lasat sa o miroase , apoi l-am recompensat din nou pentru ca nu a muscat-o. Daca incerca sa o muste..un NU hotarat , cand o lasa si doar o miroase primeste o recompensa. In urmatoarea faza , cainele fiind tot in pozitia culcat , am inceput incet incet sa il periez, in timp ce intr-o mana tineam o recompensa in fata lui. Dupa cateva momente l-am recompensat. El astfel asociaza, periajul cu ceva calm, fara stres, iar daca sta cuminte primeste si o recompensa.

Pentru inceput sedinta de periat este scurta , iar rottweilerul trebuie laudat la sfarsit pentru ca a stat cuminte. La fiecare sedinta de periat trebuie marita perioada la care rottweilerul primeste recompensa, adica sta sa trec peria de 4 ori prin blana primeste recompensa, data urmatoare sta de 6 ori sa ii trec peria prin blana si apoi primeste..etc.

In ultima faza de invatare a periatului , cainele fiind in culcat am pus recompensa in fata lui si i-am dat comanda asteapta , asfel eu am putut sa merg in jurul cainelui si sa il periu peste tot. Tot asa ca si in fazele de mai sus l-am recompensat la inceput mai des si apoi tot mai rar.

Am ajuns astfel in scurt timp ca rottweilerul meu sa stea din nou linistit la periat si abia la sfasit sa ii dau o recompensa . Incercati si voi , eu zic ca este foarte usor .

Cat de des trebuie periat un rottweiler? Eu recomand de doua ori pe saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu