miercuri, 3 iunie 2009

Cum dezvatam puiul sa muste

Sunt multe persoane care au sau cresc un caine pentru prima data. Acestea sunt de multe ori uimite si raman mirate , poate chiar se supara pe puiul de caine atunci cand acesta prinde cu dintii tot ce apuca, roade, musca... De multe ori in asemenea situatii puiul este batut , se zbiara la el ...lucuri care pot produce sechele. Aceste muscaturi le intalnim foarte des si la puiul de rottweiler.
Pentru a putea scapa de acest obicei de a musca tot ce prinde, in primul rand trebuie sa intelegem de ce puiul musca. Puiul de rottweiler simte lumea din jurul lui in primul rand prin gust si miros. Astfel ele este tentat sa prinda cu dintii tot ce ii iese in cale, perdele, papuci, mana noastra atunci cand ne jucam cu el si cum are dintii foarte ascutiti de multe ori putem ramane cu zgarieturi pe mana. Puiul de rottweiler este de asemenea obisnuit din perioada in care a trait alaturi de fratii sai in si el nu poate face diferenta la inceput de puterea unei muscaturi pe care o facea pe blana fratilor si o muscatura pe care o face pe mana noastra.
O metoda pe care eu am aplicat-o cu succes in dezvatarea puiului sa prinda orice mana si sa o muste a fost urmatoarea: de fiecare data cand ne jucam si el incepea sa stranga mai tare ziceam AUU pe un ton mai puternic, ma ridicam si incetam joaca, sau chiar ieseam din camera. Puiul ramane astfel mirat de reactia noastra si ii pare rau ca s-a terminat joaca. Dupa cateva repetari de genul acesta el va asocia muscatura mai puternica cu sunetul AUU si cu incetarea jocului.
Atunci cand puiul musca diferite obiecte sau lucruri pe care nu dorim sa le distruga cand il vedem ca incepe sa muste imediat intervenim cu comanda NU sau NU-I VOIE. Trebuie insa sa fim atenti si de fiecare data sa ii dam comanda de interdictie spre acel obiect atat noi cat si ceilalti membri ai familiei pentru ca altfel puiul va asocia ca anumite persoane ii permit sau uite eu pot sa il fentez pe stapan daca azi am facut si nu am fost pedepsit.
Pentru situatiile in care puiul va fi singur acasa trebuie sa fim foarte atenti ce lasam la atingerea coltilor pentru ca rottweilerul este o rasa care iti poate distruge o casa in cateva ore daca are dispozitia necesara si chef de joaca. De aceea va sfatuiesc nu lasati in locul in care ramane puiul singur,cel putin pana cand stie exact ce are voie si ce nu , tentatii pentru coltii sai , pentru ca daca va distruge ceva nu el este de vina ci noi . Pentru obiectele care nu pot fi scoase din incaperea in care sta puteti incerca sa frecati acele obiecte cu ardei iute sau ulei de menta pentru a tine puiul de rottweiler departe sau puteti folosi custi de apartament si puiul va sta inchis cat timp va fi singur acasa.

9 comentarii:

  1. Am si eu o problema in care cred ca ma puteti ajuta: azi l-am lasat pe Bru prin curte cu catelusa unei vecine cu care se joaca tot timpul si au plecat pe drum (lucru care se mai intamplase, si de fiecare data l-am certat si cand e singur nu pleaca niciodata)am luat un betisor si i-am dat cu el la fund, nu ca sa il doara ci doar ca sa stie, a marait la mine, apoi l-am trimis in casa si nu l-am bagat in seama vreo jumatate de ora. In seara aceasta mi-a luat o bluza din sertar si cand i-am zis sa o lase a reactionat foarte urat (a inceput sa maraie si sa uite urat la mine), i-am zis sa iasa afara din camera, a iesit si maraia in continuare foarte urat, l-am certat si l-am trimis la locul lui, in sufragerie. S-a dus acolo, dar m-am speriat putin pentru ca am avut senzatia ca voia sa ma muste si nu mi-a placut absolut deloc reactia lui, mai ales ca el e, de obicei, foarte ascultator si receptiv la ceea ce i se cere, sau cel putin cand apuca cate cava si nu vrea sa lase o face din joaca si ne "batem" pe lucrul respectiv pana adopt un ton mai grav daca este cazul.
    Ce pot sa fac? Unde gresesc, pentru ca mi-e teama sa nu avem probleme, mai ales ca eu am fost intotdeauana prima care l-a rasfatat si tot eu l-am invatat toate comenzile pe care le stie, la mine asculta cel mai bine comenzile, de mine asculta cel mai des si tot de mine stie cand face ceva ce nu ar trebui...
    Multumesc frumos anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  2. daca nu ma insel rottweilerul tau are acum in jur de 4 luni. el acum trece intr-o noua perioada a vietii si anume in perioada de explorare ( o sa scriu un articol mai detaliat despre perioadele din viata unui pui). in aceasta perioada de multe ori rottweilerul este interesat mai mult de ceea ce este in jurul sau, se face ca uita anumite comenzi sau nu te baga in seama. trebuie avut grija cu el sa nu fie prea rasfatat. in momentul in care i se da o comanda , o interdictie .. si el se apuca de marait trebuie sus..NU sau NU-I voie. daca el continua sa marie trebuie sa nu mai fie bagat in seama, adica nici macar o privire catre el ( pentru ca daca el este privit i se pare ca i se da atentie si va continua), adica sa fie ignorat in toatalitate.mai incercati si in joaca exercitii cu el ..de genul daca trageti amandoi de o jucarie si el se apuca de marait...NU hotarat, i se ia jucaria si parasiti jocul. Reveniti peste 10 minute si repetati , el va asocia astfel maraitul cu interdictia si incetarea jocului.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc frumos pt receeptivitate, in primul rand, apoi trebuie sa spun ca noi ne jucam cu el in diferite moduri, in inclusiv sa ne "batem"pe unele jucarii, dar maraitul din seara aceea nu a fost unul de joaca, a fost diferit, mai rau si mai agresiv. In mod normal cand ne batem pe ceva maraie dar asta pana ii spun sa lase pe un tn serios si nu maraie agresiv, se vede ca e doar o joaca, atunci insa nu a fost asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu are de ca sa va faceti griji pentru agresivitatea de acum. rottweilerul este un caine cu o personalitate foarte puternica si de cate ori are ocazia sa gaseasca o bresa in postura liderului o va face si va incerca sa devina el lider.continuati dresajul cu el si exercitiile de subordonare (mancare la ore fixe si doar atunci, el iese ultimul pe usa, primeste mancare doar daca a executat o comanda..)

    RăspundețiȘtergere
  5. la cate luni trebuie dus la dresaj un rotttweiler??????????????dati un sms pe nr meu daca stiti 753726973 si daca stiti vre un dresor bun

    RăspundețiȘtergere
  6. ori cine care imi poate spune cate ceva despre aceasta rasa astept sms si ii sun eu sa vorbim

    RăspundețiȘtergere
  7. predresajul poate incepe de cand ai adus puiul acasa. un curs de dresaj profesionist eu zic ca ar trebui sa inceapa dupa 8 luni

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, am un rottweiler de 2 luni, un baietel care este neastamparat. Inteleg ca acum cunoaste lumea si asta prin muscat si mirosit. Dar nu vreau sa ii permit sa maraie la mine, sau mai rau, sa ma muste.. Ce as putea face?

    RăspundețiȘtergere
  9. buna seara am si eu un rottweiler de 6 luni ,baietel si in timp ce se joaca cu altcineva inafara de stapani se intampla sa sara la ei .Ce trebuie facut in cazul acesta ?

    RăspundețiȘtergere