vineri, 26 iunie 2009

Probleme cu mancarea

In viata oricarui rottweiler apar momente cand se satura de o anumita mancare ( atunci cand este vorba de o alimentatie bazata pe hrana uscata) sau daca ii aducem o mancare de tip nou nu vrea sa se atinga de ea. Cum am mai spus si in alte articole din blog, mancarea nu trebuie lasata la dispozitia cainelui toata ziua. El trebuie sa aiba ore bine stabilite in care sa manace , iar daca nu a mancat tot in 10-15 minute trebuie luat vasul de mancare si cainele nu trebuie sa mai primesca nimic pana la urmatorul interval de masa.

In acesta perioada de vara pot aparea insa situatii in care vedem ca rottweilerul nostru nu vrea sa manance sau nu manaca tot, asa cum eram obisnuiti pana acum. Daca puiul de rottweiler are pana in 6 luni el trebuie sa manance in jur de 3 mese pe zi si dupa o zi doua in care incercati metoda cu luatul vasului de mancare daca aceasta nu manaca o sa vedeti ca nu va mai lasa nici o boaba nemancata. Pentru rottweilerii peste 6-7 luni se poate trece la 2 mese pe zi , bineinteles in conditiile in care se pastreaza aceasi cantitate de mancare ca si cand ar manca 3 mese. Trecerea la 2 mese este benefica deoarece in timpul zile oricum rottweilerul nu are chef sa manace tot din cauza caldurii si avem si distante intre mese astfel incat o sa ii fie foame.

Nu uitati insa ca rottweilerul sa aiba tot timpul la discretie apa proaspata.

marți, 23 iunie 2009

Rottweilerii si caldura

Este din ce in ce mai cald afara si dupa cum ati observat rottweilerii nostri sunt tot cu limbile afara de "jumatate metru". Rottweilerul este o rasa de caine care iubeste apa si zapada, iar lunile de vara pline de soare si caldura nu ii prea sunt pe plac. Iata cateva safaturi pentru a trece cu bine peste vara.

Rottweilerul sa aiba la discretie apa si daca se poate incercati sa o inlocuiti de cate ori puteti pe zi, pentru ca el prefera apa rece. Incercati de asemenea, daca sta la curte, sa aiba un loc amenajat, acoperit unde sa se poata retrage si sa nu stea direct in bataia soarelui. Daca aveti posibilitatea lasati o cadita plina de apa , o sa aveti o surpriza atunci cand o sa vedeti rottweilerul dumneavoastra cum o sa se balaceasca si o sa se joace .

Daca nu stati la curte , incercati sa faceti plimbarile dupa ora 8 seara , cand soarele nu mai este asa puternic. Daca vedeti ca rottweilerul dumneavostra nu mai poate de cald si nu mai are putere, inveliti-l intr-o patura uda pentru a se racori.

Atunci cand il duceti cu masina , folositi aerul conditionat pentru a face o temperatura constanta in masina. Incercati sa evitati sa lasati geamul deschis , chiar daca o sa vi se para ca rottweilerului ii place la nebunie sa mearga cu capul scos pe geam..vantul poate sa ii produca conjunctivita.

luni, 15 iunie 2009

Perioade in viata unui pui de rottweiler

Capacitatea cainelui de a se adapta si de a se integra in cadrul grupei umane(familia care l-a adoptat) depinde, in mare masura, de felul in care omul reuseste sa comunice cu el. Cainele stie cand suntem suparati sau cind suntem bine dispusi.El descifreaza aceste stari urmarindu-ne pozitia corpului, expresia fetei,gestica.In cele ce urmeaza voi prezenta perioadele critice din viata cainelui,perioade pe parcursul carora comportamentul acestuia este influentat si modificat de experientele specifice fiecarei varste in parte.Perioada critica poate fi definita ca fiind acea "felie" de timp din viata cainelui in care o experienta aparent fara insemnatate ii influenteaza, sau chiar ii modifica pentru totdeauna comportamentul.Daca veti cunoaste specificul fiecarei perioade si veti actiona adecvat,cainele dumneavoastra se va dezvolta normal,armonios.

Perioade critice in viata cainelui.

Perioada neonatala (de la fatare pana la 12 zile).
Perioada de tranzitie (13-20 de zile).
Perioada de constientizare(21-28 de zile).
Perioada de socializare la grupa canina (21-49 de zile).
Perioada de socializare la gupa umana (7-12 saptamani).
Prima perioada de imprimare a fricii (8-10 saptamani).
Perioada de stabilire a ierarhiei (12-18 saptamani).
Perioada instinctului de explorare ( 4-8 luni).
A doua perioada de imprimare a fricii (6-14 luni).
Perioada de maturizare ( de la 1 la 4 ani).

De mentionat ca prin ultimele trei perioade cainii de talie mica trec mai repede.

In aceasta perioada puiul reactioneaza la stimuli termici (diferente de temperatura), la stimuli mecanici(atingere) si la stimuli olfactivi (miros).Are nevoie de stimulare fizica pentru a defeca si urina. Nu vede si nu aude. Comportamentul puiului nu se modifica pe toata durata periodei.

Perioada de tranzitie (13-20 de zile).

Acum se evidentiaza o serie de modificari fizice.La inceputul perioadei, ochii puiului se deschid (la implinirea a cca 13 zile de viata). Pana la 20-21 de zile, cu toate ca pupila reactioneaza la lumina, puiul nu poate vedea obiectele si nu poate percepe nici miscarea. Tot acum, puiul incepe sa se deplaseze, mai intai tarandu-se, apoi mergand implticit. Atunci cand se indeparteaza si nu mai poate localiza fratii de cuib si mama, puiul are prima manifastare de stres, vocalizand (scheauna). La aproximativ 20 de zile de la fatare apar primii dinti, iar puiul ii foloseste: incepe sa roada si sa muste. Este si perioada in care puiul incepe sa auda (fara insa a putea localiza sursa de sunet) si sa dea din coada. Intr-o singura saptamana de evolutia rapida, puiul trece de la perioada neonatala la perioada de constientizare.

Perioada de constientizare (21-28 de zile).

Aceasta este prima saptamana in care puiul aude si vede.Acum, puiul deprinde primele notiuni ale comportamentului caracteristic speciei si invata sa comunci cu ceilalti membri ai cuibului.Daca in aceasta perioada puii sunt separati de mama, acest lucru va marca negativ comportamentul lor de mai tarziu.Astfel, puii separati acum de cuib pot manifesta mai tarziu labilitate psihica,dezvoltana totodata o dependenta impinsa la extrem fata de toti membrii familiei sau numai fata de unul dintre ei.

Perioada de socializare la grupa canina (21-49 de zile).

Acum puiul deprinde si incepe sa foloseasca un comportament specific speciei.Pentru a ajunge sa valorifice informatia transmisa genetic, puiul trebuie sa stea in cuib cu mama si cu fratii sai.Astfel,puiul invata sa comunice prin intermediul pozitiilor corpului,al atitudinilor si expresiilor fetei, al vocalizarilor(marait,scheunat),incercand efectul acestora asupra mamei si a fratilor sai.Tot acum puii invata ce inseamna sa muste si sa fie muscati,ce inseamnasa latre si sa fie latrati. Mai invata comportamentul si atitudinea specifice vanatorii,cum sa urmareasca si cum sa prinda vanatul.Luptandu-se in joaca, puiul invata sa raspunda la diferitele pozitii ale corpului adversarului, cand si cum sa atace si sa se apere.Una dintre cele mai importante lectii pe cara puiul o primeste in aceasta perioada este sa accepte disciplina.Lectiile de disciplina le administreaza cateaua mama, care isi invata puii sa nu muste foerte tare,sa nu vina la supt decat atunci cand ea le permite. Cea mai severa lectie de disciplina o primesc puii cand mama ii maraie si le interzice sa se apropie in timp ce ea mananca. Imi amintesc cum Karuka, o femela de Ciobanesc Asiatic,isi lua osul pe care i-l ofeream in afara cubului si il duce intre cei sase pui ai ei.Bineinteles ca puii se repezeau la os, dar KaruKa ii punea imediat la punct cu un marait infricosator.Unul dintre puii masculi, exemplarul dominant al cuibului,a incercat sa revina la os.Karuka a latrat scurt si s-a repezit amenintatoare la el, insa fara sa-l muste.Puiul insistent s-a retras, speriat. Karuka a continuat sa roada osul si alti trei pui au incercat sa-i dea tarcoale,dar au avut parte de acelasi tratament.Am fost surprins de inteligenta cu care Karuka a regizat "sedinta" pentru a-i invata pe pui ce inseamna respectul.Odata lectia invatata,Karuka s-a intors catre pui,i-a impins tandra cu botul,iar pe cel mai speriat, care ramasese culcat pe spate,l-a lins si l-a linistit. De retinut ! In aceasta perioada, intre a treia si a saptea saptamana de viata, puiul invata comportamentul caracteristic speciei.Izolarea de cuib a puiului inainte de implinirea a sapte saptamani are influente negative asupra dezvoltarii lui ulterioare,ii poate crea serioase probleme de adaptare ce conduc la tulburari de comportament fata de alti caini si fata de grupa umana.
Perioada de socializare la grupa umana(7-12 saptamani).

In acest interval de timp puiul poate fi separat fara probleme de cuib si de mama. Este perioada optima in care puiul poate fi cumparat. Acum el este foarte receptiv si invata din toate experientele prin care trece. De aceea, va recomand ca acum sa-i "regizati" cainelui cat mai multe experiente(mersul pe scari,mersul cu liftul,mersul pe suprafete alunecoase), sa-i "faceti cunostinta" cu cat mai multe persoane de varste diferite, sa-l incurajati in aportarea jucariei si sa-l obisnuiti cu zgomote diverse.

Prima perioada de imprimare a fricii (8-10 saptamani).

Acum, orice experienta dura,traumatica,inspaimantatoare,dureroasa,are asupra cainelui un impact puternic si o influenta pe termen lung,iar imprimarea fricii este permanenta (veti avea un caine fricos). Evitati orice situatie care poate deveni stresanta pentru pui.Fiti foarte aternti, deoarece situatii pe care le considerati comune pot fi percepute diferit de catre cainele dumneavoastra. In aceasta perioada, cartand cu fermitate cainele, il puteti dezobisnui pentru totdeauna sa faca lucruri nepermise (sa roada cablurile electrice din casa, sa accepte hrana de la o persoana straina etc.)

Perioada de stabilire a ierarhiei (12-16 saptamani).

In aceasta perioada puiul forteaza nota, incercana sa preia conducerea grupei. Incepe sa muste mai tare,sa latre mai insistent,sa maraie,desfasurand un intreg arsenal pentru a se impune in fata dumneavoastra, pentru a domina.Cand este adresat stapanului, acest gen de comportament trebuie descurajat cu fermitate. Pentru caine, stabilirea ierarhiei este foarte importanta. Daca nimeni din noua sa familie nu va prelua controlul si conducerea, o va face cainele fara sa stea pe ganduri. Acest lucru este valabil pentru toti cainii, indiferent de talie si de rasa. Cu cat puiul este mai dominant, cu atat mai ferm trebuie sa va impuneti in aceasta perioada.Acum este timpul sa consultati un instructor de dresaj sau sa va adresati unei scoli de dresaj, pentru a incepe educatia cainelui dumneavoastra. Aceasta este deci perioada in care trebuie sa stabiliti si sa va consacrati pozitia fata de caine.

Perioada instinctului de explorare (4-8 luni).

Cainele incepe sa inspecteze mediul in care traieste, sa se aventureze pe cont propriu "in necunoscut". Tot acum se va preface ca nu aude cand este chemat, atitudine care poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Felul in care veti proceda in aceasta perioada va face diferenta dintre un caine care, mai tarziu, vine sau nu vine atunci cand este chemat. Atunci cand puiul nu mai raspunde la chemare si pare sa va ignore, nu va pierdeti calmul : repetati chemarea si asteptati-l sa vina la dumneavoastra. In nici un caz nu trebuie sa pedepsiti cainele cand se intoarce la dumneavoastra, chiar daca ati ragusit chemandu-l. Daca il certati sau il pedepsiti, acest lucru nu va face decat sa-l incurajeze sa stea departe. Pentru caine, chemarea la stapan trebuie sa fie intotdeauna un prilej de bucurie. In cele mai multe cazuri, la aceasta varsta are loc si schimbarea dentitiei. Ca sa nu va roada papucii si mobila, cumparati-i cainelui jucarii si "oase" speciale, de la un magazin de profil.

A doua perioada de imprimare a fricii (6-14 luni).

Perioada este marcata de o schimbare importanta in comporatmentul cainelui: dintr-odata incepe sa-i fie teama de obiecte sau de persoane care, pana mai ieri, ii erau familiare. In astfel de situatii, cainele nu trebuie fortat sa aiba o confruntare deschisa cu obiectul sau persoana care-i provoaca frica, nici nu trebuie mangaiat cand isi manifesta teama. Incurajati cainele sa evalueze singur situatia, lasati-l sa descopere singur ca teama sa este neintemeiata. In aceasta perioada, cu ajutorul unui instructor de dresaj, cainele poate capata mai multa incredere in sine, poate deveni mai "stapan pe situatie".

Perioada de maturizare (1-4 ani ).

O data cu maturizarea se constata o crestere a agresivitatii cainelui si are loc o noua incercare a acestuia de a prelua conducerea in realtia cu dumneavostra. Cresterea agresivitatii nu are, neaparat, conotatii negative. De regula, in aceasta perioada, un caine care a fost preitenos cu toata lumea devine mai selectiv,devine un caine de paza, care latra, de exemplu, cand suna cineva la usa. Totodata, cainele incepe sa se bata sau sa provoace la bataie caini cu care, pana nu de mult, se juca. Noua incercare a cainelui de a prelua "sefia" grupei trebuie descurajata ferm si autoritar. De cate ori este nevoie, puneti cainele sa execute exercitii de mentinere a disciplinei si nu uitati sa-l laudati atunci cand le executa corect.

sursa: dresaj.ro - Gabriel Cocu

miercuri, 3 iunie 2009

Cum dezvatam puiul sa muste

Sunt multe persoane care au sau cresc un caine pentru prima data. Acestea sunt de multe ori uimite si raman mirate , poate chiar se supara pe puiul de caine atunci cand acesta prinde cu dintii tot ce apuca, roade, musca... De multe ori in asemenea situatii puiul este batut , se zbiara la el ...lucuri care pot produce sechele. Aceste muscaturi le intalnim foarte des si la puiul de rottweiler.
Pentru a putea scapa de acest obicei de a musca tot ce prinde, in primul rand trebuie sa intelegem de ce puiul musca. Puiul de rottweiler simte lumea din jurul lui in primul rand prin gust si miros. Astfel ele este tentat sa prinda cu dintii tot ce ii iese in cale, perdele, papuci, mana noastra atunci cand ne jucam cu el si cum are dintii foarte ascutiti de multe ori putem ramane cu zgarieturi pe mana. Puiul de rottweiler este de asemenea obisnuit din perioada in care a trait alaturi de fratii sai in si el nu poate face diferenta la inceput de puterea unei muscaturi pe care o facea pe blana fratilor si o muscatura pe care o face pe mana noastra.
O metoda pe care eu am aplicat-o cu succes in dezvatarea puiului sa prinda orice mana si sa o muste a fost urmatoarea: de fiecare data cand ne jucam si el incepea sa stranga mai tare ziceam AUU pe un ton mai puternic, ma ridicam si incetam joaca, sau chiar ieseam din camera. Puiul ramane astfel mirat de reactia noastra si ii pare rau ca s-a terminat joaca. Dupa cateva repetari de genul acesta el va asocia muscatura mai puternica cu sunetul AUU si cu incetarea jocului.
Atunci cand puiul musca diferite obiecte sau lucruri pe care nu dorim sa le distruga cand il vedem ca incepe sa muste imediat intervenim cu comanda NU sau NU-I VOIE. Trebuie insa sa fim atenti si de fiecare data sa ii dam comanda de interdictie spre acel obiect atat noi cat si ceilalti membri ai familiei pentru ca altfel puiul va asocia ca anumite persoane ii permit sau uite eu pot sa il fentez pe stapan daca azi am facut si nu am fost pedepsit.
Pentru situatiile in care puiul va fi singur acasa trebuie sa fim foarte atenti ce lasam la atingerea coltilor pentru ca rottweilerul este o rasa care iti poate distruge o casa in cateva ore daca are dispozitia necesara si chef de joaca. De aceea va sfatuiesc nu lasati in locul in care ramane puiul singur,cel putin pana cand stie exact ce are voie si ce nu , tentatii pentru coltii sai , pentru ca daca va distruge ceva nu el este de vina ci noi . Pentru obiectele care nu pot fi scoase din incaperea in care sta puteti incerca sa frecati acele obiecte cu ardei iute sau ulei de menta pentru a tine puiul de rottweiler departe sau puteti folosi custi de apartament si puiul va sta inchis cat timp va fi singur acasa.