miercuri, 10 august 2011

Intrebare : Am un pui de rottweiler cu varsta de 6 saptamani si as dori sa stiu daca este o problema ca il cert mereu cand isi face nevoile peste tot si cand nu are voie sa faca ceva ca nu as dori sa exagerez cu certatul si as dori sa stiu daca este o problema pe viitor cand va fi mare ca l-am certat atat cand a fost micut.Daca i-mi puteti scpune cum sa-l invat sa se duca singur la locul lui lucru necesar si cand va fi mare si daca este o problema ca atunci cand il cert il si "amenint" cu un sul de ziar? Va multumesc!

Raspuns . Salut . In primul rand puiul tau de rottweiler este un pic cam micut , el normal ar fi trebuit sa stea alaturi de mama/familie pana pe la varsta de 8 saptamani, astfel ar mai fi invatat anumite lucruri legate de comportamentul canin, pozitia in haita , supunerea si dominarea, ascultatul si pedeapsa . Stiu ca sunt super dragalasi atunci cand sunt mici si am vrea sa ii aducem acasa cat mai repede insa uneori acest lucru nu este tocmai cel mai potrivit ( vina este drept o au si cei care dau puii foarte repede, scapand astfel de o grija de pe umerii lor).

Acum sa revenim la problema ta . Cum am zis puiul tau re rottweiler este inca foarte mic , normal el nu stiu sa isi faca nevoile in acelasi loc sau sa se abtina ( este la fel ca la noi oamenii cu bebelusii , trebuie noi sa avem grija de ei , sa ii pregatim , sa le aratam si in mod special sa avem RABDARE cu ei ).

Nu o sa rezolvi nimic daca il certi tare , daca il certi din absolut orice. El este un pui desprins de mama sa , este intr-un mediu nou , il invata , invata sa traiasca alaturi de o noua haita , cu noi reguli , cu noi stapani. Normal el nu trebuie lasat sa isi faca de cap , sa faca numai ce vrea el , trebuie impuse anumite reguli din momentul in care el este adus in noua casa .

In ceea ce priveste facutul nevoilor , crede-ma ca o sa mai dureze ceva timp pana o sa scapi de facutul prin cine stie ce locuri , altele decat acolo unde trebuie sa faca el . Totusi poti sa anticipezi momentele respective . Ei isi fac nevoile de obicei dupa ce se trezesc, dupa ce mananca , dupa ce se joaca . Iti dai seama atunci cand se pregateste de facut , ca incepe sa miroase un pic mai insistent pe jos , lasa totul si este interesat doar de mirosit. In momentul asta poti sa il iei si sa il duci la locul in care vrei tu sa faca si stai cu el acolo , fara cearta , fara agitatie atunci cand vrea sa plece ( normal ca nu o sa faca instant cand il pui in locul respectiv). Dupa ce face multa lauda si recompensa . In momentul il duci in locul stabilit de tine poti sa ii zici PISU ( astfel el face asocierea ca ala este locul pentru asa ceva ) , iar cand incepe sa faca imediat incepi sa il lauzi cu BRAVO PISU .

Daca totusi se intampla sa faca si il vezi este destul un NU hotarat sau un NU-I VOIE , il iei si il duci la locul stabilit si repeti apoi procedura spusa mai sus . Daca insa ai ajuns si el deja a terminat de facut nu mai are absolut nici un sens sa il certi . El oricum nu stie de ce il certi . Foarte multa lume greseste atunci cand ajunge acasa si vede ca rott-ul a facut ceva gresit , a distrus ceva , si-a facut nevoile unde nu trebuia , si se apuca de certat la el . Cainele nu intelege absolut deloc cu ce a gresit , el venind la stapan si bucurandu-se ca acesta a ajuns acasa si el este certat . Astfel se ajunge ca atunci cand stapanul vine acasa , cainele sa nu il mai astepte bucuros , sa fie temator ..etc , si apar altfel de probleme .

Locul in care isi face nevoie trebuie sa il cureti bine ( de preferat fara sa te vada cainele ) .Poti folosi produse speciale de curatat sau daca nu apa cu otet . Iar ca sa eviti surprizele neplacute atunci cand nu esti acasa poti sa folosesti o cusca de apartament sau sa ii limitezi accesul doar intr-o anumita zona.

In rest inca odata spun , multa RABDARE , fara nervi , fara multa cearta si amenintari . O sa vezi ca o sa aveti multe rezultate si bucurii impreuna .