vineri, 19 februarie 2010

Botnita la rottweiler

Dupa cum stiti ordonanta privind cainii cu potential agresiv (categorie in care este introdus si rottweilerul) ne spune ca avem obligativitatea de a purta rottweilerul in spatiul public cu lesa si botnita, incepand cu varsata de 6 luni.

Legea este lege si ne conformam. Daca lesa mi se pare un lucru util si folositor , chiar daca nu era aceasta ordonanta ..il protejam astfel mai bine de masini, sa manance tot felul de prostii de pe jos , etc.. la treba cu botnita mi se pare un pic de exagerare. Inca odata repete, legea este lege si rottweileul trebuie sa poarte botnita.

Acum de ce zic ca este un pic de exagerare. La 6 luni rottweilerul este un pui si chiar nu are tendinte de a sari si a rupe tot ce prinde asa cum este prezentat de multe ori prin presa. Eu am cautat ca si botnita pentru rottweiler ceva cat mai usor si mai simplu pentru el , asa incat sa nu fie stresat atunci cand iesim la plimbare. Nu mi-au placut acele botnite de metal ( mi se par chiar oribile, parca ar fi din Razboiul Stelelor) , nici cele de plastic cu acel gratar in fata. Am ales o botnita safe , cu scai , care se aplica peste bot si are un cordon care se trece peste cap. Este foarte usoara, am lasat-o si mai larga la bot astfel incat sa poata sa deschida gura si sa poata respira cu usurinta. Atentie deci ce fel de botnita alegeti pentru rottweilerul dumneavoastra . Oamenii se uita oricum ciudat cand sunteti pe strada si va vede cu un rottweiler, insa se vor uita si mai ciudat atunci cand vor vedea botnita pe botul rottweilerului si vor reactiona si mai ciudat deoarece li se va parea ca acest caine care umbla linisit la picior este gata in orice clipa sa ii sfasie.

Sa il invatati sa accepte botnita nu este greu deloc.Rottweilerul meu stie faptul ca nu poate iesi afara daca nu executa comanda SEZI , sa stea apoi cuminte sa i se puna zgarda, lesa si botnita . Prima data lasati sa miroase botnita , sa se familiarizeze cu ea, sa se obisnuiasca. Apoi puneti-o pentru cateva clipe pe botul lui fara a o prinde , doar asa usor , si apoi recompensati-l. Mariti apoi perioada in care el va sta cu botnita. Aceasta obisnuire trebuie sa se faca cum am spus, inainte de a pleca afara, astfel incat el sa asocieze iesitul afara cu pusul botnitei. Dupa cateva sedinte de obisnuire , atasati botnita pe botul lui si in clipa imediat urmatoare recompensati-l. Clar ca o sa incerce sa o dea jos, sa se zbata un pic, insa daca ii distrageti atentia cu recompensa si apoi cu iesitul afara , o sa uite de ea. Afara de fiecare data cand isi va aminti de ea si va inceraca sa se zbata mutati atentie lui spre altceva, astfel incat el sa uite de botnita. O sa vedeti ca in cateva zile o sa puteti umbla cu el fara nici o problema si botnita pare sa fi fost purtata de mic pui.