joi, 29 ianuarie 2009

Pui rottweiler cu pedigree

Cum am mai spus si in alt post, inainte sa ma hotarasc sa achizitionez un pui de rottweiler m-am documentat cat am putut de mult, am discutat cu perosoane care au crescut pui de rottweiler, am intrebat ce fel de probleme cu avut cu puii si apoi cu cainii deveniti adulti. Am cautat apoi anunturi cu vanzari pui de rottweiler (este plin netul de ele), am gasit apoi canise , m-am interesat de ele, am cautat persoane care cunosc canisele respective si am vorbit cu persoane care au achizitionat pui de rottweiler de la canisele respective. Din start am refuzat sa ma duc in targ sa cumpar un pui de rottweiler (pentru ca asa zice proprietarul dar de fapt nu are nici un act).

Multe persoane atunci cand vor sa cumpere un pui de rottweiler dupa ce vorbesc la canise si vad pretul cerut de acestea pentru un catel spun din start ca este foarte scump si decat sa dea cateva sute de euro pentru un caine mai bine cumpara din piata un pui cu 1-2 sute de lei , ce daca nu are acte ca tot rottweiler este.

Trebuie sa va spun inainte de toate ca un caine ca si rottweilerul nu este absolut deloc un caine ieftin. Este un caine de talie mare, mananca mult, are nevoie de hrana de calitate si tot felul de vitamine. Un caine cumparqat din piata nu are deloc certitudinea ca nu va avea probleme genetice de comportament (agresivitate), boli (displazie de sold). Aceste persoane care vand astfel de caini in piata doresc doar sa scoata un profit de pe urma puilor. Sa nu credeti crescatorii care va spun ca va costa mai mult (mult mai mult) hartia (pedigree-ul). Pretul pentru pedigree este in jur de 20 de lei.

De ce am vorbit atat despre achizitionarea unui pui de rottweiler cu pedigree? Pentru ca am intalnit multe persoane care au cumparat pui de rottweiler de la diferiti vanzatori si au avut numai de suferit dupa. Nu cred ca va doriti ca puiul dumneavoastra care a trait zi de zi cu dragoste pentru familie , sa il vedeti ca dupa un an se chinuie si nu poate umbla din cauza durerii.Ultimul caz pe care l-am intalnit a fost al unei persoane care a cumparat un pui , pui pe care il credea rottweiler caci asa i-au zis stapanii. Micutul avea doar 5 saptamani cand a fost cumparat cu 150 lei. Trebuie sa stiti ca nici un crescator adevarat nu vinde un pui de 5 saptamani, pentru ca puiutul abia atunci isi face socializarea la grupa canina, nu este inca vaccinat (si astfel riscul sa moara este destul de mare). Pe langa asta puiul are pe piept pete albe(lucru interzis in standardul rasei rottweiler), si seamana mai mult a metis de ciobanesc german cu rottweiler. Bineintele asta nu inseamna ca nu va fi iubit cainele, insa daca tot va doriti un rottweiler , cumparati-va un rottweiler adevarat cu pedigree.

marți, 27 ianuarie 2009

Achizitionare pui rottweiler

Azi am vorbit din nou cu proprietarul canisei de la care voi achizitiona puiul de rottweiler. Sambata dimineata voi merge dupa el. Puitul de rottweiler va veni cu deparazitarea interna facuta si primele doua vaccinuri. Va avea carnet de sanatate, carte de origine (pedigree). O sa revin cu amanunte dupa ce o sa il aduca acasa.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Orodonanta privind detinerea de caini periculosi

Pentru cei ce vor sa isi cumpere un rottweiler sau un alt tip de caine trebuie sa se intereseze si de legile in vigoare care fac referire la rasa respectiva de caini, daca acea rasa este incadrata in randul cainilor periculosi sau agresivi si ce trebuie indeplinit pentru a detine un astfel de caine.

Va prezint aici Ordonanta de urgenta 55/2002 cu privire la regimul de detinere al cainilor agresivi sau periculosi

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.



CAP. 1

Dispoziţii generale


ART. 1

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

categoria a II-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.


ART. 2

(1) Prin câini agresivi se înţelege:

orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

(2) Nu intră în categoria câinilor agresivi definiţi la alin. (1):

orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;

orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană.


CAP. 2

Obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora


ART. 3

(1) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 au următoarele obligaţii:

să aibă vârsta minimă de 18 ani;

să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

(2) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.


ART. 4

(1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

(2) În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).

(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

ART. 5

Prevederile art. 3 şi 4 nu se aplică unităţilor de poliţie, jandarmerie, celorlalte unităţi militare, vămilor şi serviciilor publice de securitate, protecţie şi pază.

ART. 6

(1) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

(2) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

(3) Staţionarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor prevăzute la alin. (2) este interzisă.

(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrală Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaş şi metişii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.

ART. 7

Dresajul şi antrenamentul câinilor prevăzuţi la art. 1 sunt permise numai în centre speciale, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

ART. 8

Se interzice:

organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. (1) şi la art. 6 alin. (4).

ART. 9

(1) Câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizaţi.

(2) Sterilizarea câinilor va fi confirmată în carnetul de sănătate de către medicul veterinar care a efectuat intervenţia.

(3) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) sunt obligaţi să îi sterilizeze, pe cheltuială proprie.

ART. 10

(1) În cazul câinilor prevăzuţi la art. 2 alin. (1), organele de poliţie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizează proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui să ia toate măsurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.

(2) Dacă proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 2 alin. (1) nu iau măsurile prevăzute la alin. (1), poliţia poate dispune plasarea câinelui într-un adăpost, potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2), în cazul în care pericolul avut în vedere se menţine.

(3) Cheltuielile generate de întreţinerea câinelui aflat sub supraveghere se suportă de către proprietar sau de deţinătorul temporar al câinelui.


CAP. 3

Infracţiuni şi contravenţii

ART. 11

(1) Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

ART. 12

(1) Fapta persoanei de a determina în orice mod atacul câinelui, aparţinând oricărei rase, asupra unei persoane, dacă a avut ca urmare o vătămare, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 181 - 183 din Codul penal.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.

ART. 13

Importul sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi confiscarea acestora.

ART. 14

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

ART. 15

(1) În cazul infracţiunilor prevăzute la art. 11 şi 12 câinii se confiscă de către poliţie, cu sprijinul personalului instruit în acest sens, angajat al consiliilor locale, în termen de cel mult două zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

(2) Câinii prevăzuţi la alin. (1) vor fi cazaţi în adăposturile Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân, în vederea plasării lor în grija organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care vor proceda conform reglementărilor proprii.

ART. 16

Măsura confiscării prevăzută la art. 13 constă în capturarea, transportarea şi păstrarea câinelui în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Măsura se dispune în condiţiile legii de către agentul constatator şi se execută de către personalul angajat al consiliilor locale, instruit în acest sens. Păstrarea şi adopţia câinilor se fac în condiţiile reglementărilor legale.

ART. 17

Nu se pedepsesc infracţiunile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenţia câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deţinătorului temporar, victimă iminentă a unei infracţiuni de violenţă săvârşite împotriva sa.

ART. 18

(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic;

neanunţarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor prevăzuţi la art. 1, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare;

nerespectarea prevederilor art. 3 şi ale art. 4 alin. (1) şi (2);

nerespectarea prevederilor art. 7, art. 8 lit. c) şi ale art. 9;

nerespectarea prevederilor art. 6;

nerespectarea art. 8 lit. d).

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă, după cum urmează:

cele de la lit. a) şi b), cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;

cele de la lit. c) şi d), cu amendă de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;

cele de la lit. e) şi f), cu amendă de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.

ART. 19

(1) Fapta persoanei care produce câinelui, în orice mod, o suferinţă nejustificată ori îl provoacă la reacţii agresive constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1) proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui provocat este absolvit de orice răspundere.

ART. 20

(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii poliţiei sanitare veterinare şi de către personalul anume desemnat din cadrul Ministerului de Interne.

(2) Contravenţiilor prevăzute la art. 18 şi la art. 19 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002, inclusiv ale art. 28 alin. (1).

CAP. 4

Dispoziţii tranzitorii şi finale


ART. 21

(1) În termen de cel mult 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă câinii vor fi în mod obligatoriu identificaţi şi înregistraţi potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, emis în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(2) Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini care pot fi încadraţi la art. 1 au obligaţia de a prezenta câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea evaluării şi încadrării lor în una dintre categoriile prevăzute la art. 1.

(3) Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Chinologică câinii menţionaţi la art. 1 vor fi înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către asociaţia prevăzută la alin. (2), menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată.

(4) Câinii încadraţi la art. 1, lăsaţi în libertate şi care nu pot fi identificaţi, vor fi capturaţi de către serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor fi eutanasiaţi conform dispoziţiilor legale.


ART. 22

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 sunt obligaţi să depună la sediul poliţiei declaraţia prevăzută la art. 4.


ART. 23

(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se înfiinţează Autoritatea de Supraveghere Chinologică în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.

(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii de Supraveghere Chinologică va fi aprobat în termen de 30 de zile de la înfiinţarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.


ART. 24

Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 15 zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

marți, 20 ianuarie 2009

Un copil atacat de rottweiler la Cluj

De multe ori vedem la televizor stiri de genul " o bestie a atacat un copil", sau " un caine agresiv a muscat de nenumarate ori un copil". Asemenea stiri sunt adevarate, insa se trag de multe ori concluzii false . Zilele trecute am auzit la radio o stire in care se spunea ca un rottweiler a muscat foarte grav un copil de 3 ani. Copilul respectiv chiar s-a jucat mai repede cu rottweilerul , stapanul cainelui asigurand ca acesta nu musca. Dupa ceva timp copilul a revenit la rottweiler si a fost muscat.

Inainte de discuta despre acest caz trebuie sa luam in considerare faptul ca rottweilerul este un caine puternic , cu una dintre cele mai puternice muscaturi dintre rasele de caini (daca nu chiar cea mai puternica), este un caine de paza si protectie, caine la care gasim si o anumita doza de agresivitate.

Gresala pentru acest caz eu zic ca apartine stapanului. Oricat de bine ti-ai cunoaste cainele ( si aici nu vorbesc doar de rottweiler, ci de orice rasa de caini) pot aparea situatii imprevizibile, situatii pe care cainele le considera amenintari (chiar daca este vorba doar de o gesticulare mai energica a mainii) si atunci este posibil sa declanseze un atac. Rottweilerul trebuia sa poarte lesa si botnita ....nu trebuia sa fie lasat liber.

Atunci cand doriti sa achizitionati un rottweiler (sau orice rasa de caini) informati-va foarte bine despre temperamentul si potentialul rasei respective. Cumparati doar de la canise si nu de la orice negustor din targ, pentru ca un pui de la o canisa vine cu pedigree , se poate astfel urmari linia genetica a cainelui, iar in cazul rottweilerului se face o selectie foarte buna a parintilor care au drept de monta pentru a transmite un bagaj genetic cat mai bun puiului si un temperament potrivit. Puiul trebuie socializat cat mai bine atat la grupa canina cat si cu oamenii (copii, batrani) pentru ca el sa inteleaga mediul in care traieste si atunci cand este la maturitatea sa nu considere anumite gesturi sau evenimente ca fiind amenintari.

Un pui metis ( dintre un rottweiler si o alta rasa) poate distruge temperamentul initial al rasei si pot astfel sa apara probleme de comportament.De aceea inca odata spun cumparati caini cu pedigree. In lumea numarul 1 la muscaturi il detine rasa cooker. Pe primele locuri sunt caini de talie mica, insa o muscatura a unui asemenea caine mic este trecuta cu vederea pe cand o muscatura a unui caini mare lasa urme.

Rottweilerul este un caine foarte fidel si afectiv , dar trebuie depus efort pentru asta, trebuie dresat si trebuie eliminate cat mai devreme anumite porniri nepotrivite. In SUA , rottweilerul a ajuns a doua rasa ca numar de exemplare considerate animale de companie . Daca cumparati un rottweiler / caine ocupati-va de el, nu il lasati de capul lui si astfel puteti evita astfel de cazuri. Nu uitati ca un pui de rottweiler chiar daca este mic si dragalas ajunge la maturitate la 50-70 de kg.

miercuri, 14 ianuarie 2009

De ce rottweiler?

Cred ca oricine se hotaraste sa isi cumpere un animal de companie ( si aici nu ma refer doar la caini sau ) trebuie sa se documeteze foarte bine cu nevoile viitorului lor partener precum si de problemele care pot sa apara in aceasta convietuire om/animal de companie.

Asa am facut si eu , desi imi doream de foarte mult timp un caine, un rottweiler sa fiu mai exact, am stat mult timp si am citit despre aceasta rasa. Rottweilerul este un caine foarte complex, cu o personalitate foarte puternica ( masculii mai ales incearca sa devina sefii haitei/familiei, fiind foarte dominanti), de aceea este indicata dresura de la o varsta cat mai frageda pentru puii de rottweiler.

In momentul in care lumea din jurul meu a auzit ca doresc sa imi cumpar un pui de rottweiler au incercat sa ma faca sa ma razgandesc, cu diferite motive- ca atunci cand se va face mare va sari la mine sau la alte personae din familie ca sa ne muste, ca nu isi recunoaste stapanul, ca nu te poti intelege cu el. Nu spun ca nu exista astfel de cazuri, da exista insa acest lucur se datoreaza unor greseli facute de stapani in perioada de crestere a puiului, neacordarea de atentie in dresaj pentru pui, bataile aplicate..etc. Un rottweiler ( sau orice caine) cum il cresti asa il si ai.

Rottweilerul este un caine puternic (poate trece de 70 de kg), impunator insa extrem de loial si afetiv cu stapanul si familia lui. Este adevarat ca are un singur stapan pentru care si-ar da viata, insa iubeste si protejaza la fel si pe ceilalti membri ai familiei. Rottweilerul este un caine de paza, va apara foarte bine teritoriul/casa in care locuieste si oricine va vedea un rottweiler in curte se va gandi de 2 ori daca merita sa intre .

Rottweiler

Iubesc animalele!!! Intre ele cel mai mult iubesc cainii!!! Dintre caini aleg rottweiler!!

Iubesc de foarte mult timp aceasta rasa de caini- Rottweiler. M-am decis in cele din urma sa imi cumpar un prieten pe viata. O sa incerc in acest blog destinat rasei rottweiler si nu numai sa va spun cat mai multe din experientele mele legate de acest tip de caine din momentul in care o sa il aduc acasa pana in clipa in care vom imbatrani.